072-3384808
בעולם היזמות והפטנטים של ימינו, אין זה מספיק להיות בעל רעיון מבריק.
בשל התחרות הרבה הקיימת, האפשרויות הטכנולוגיות והדרישות של הצרכנים, יש חשיבות מרובה לא רק לחדשנות שברעיון אלא גם לאופן בו מתנהלים ומבוצעים השלבים בדרך, משלב פיתוח הרעיון ורישום הפטנט ועד פיתוחו למוצר מוגמר המוכן לשיווק.
למעשה, ניהול השלבים בדרך ליישום הרעיון, ישפיע בצורה משמעותית על הצלחת הפטנט מבחינה עסקית ושיווקית, ועל היכולת לפתח מוצר בעל ערך מוסף לצרכן, במסגרת זמנים ועלויות ריאליים.
מעוניינים בייעוץ או בהתחלת פרויקט? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
בתהליך המורכב של פיתוח פטנטים לכדי מוצר מוגמר, ישנן נקודות מפתח חשובות בהן בוחנים טכנולוגיות אפשריות שונות, בודקים את המכשולים ופועלים לפיתוח פטנט אופטימאלי שיציע את החלופה האטרקטיבית ביותר להיצע הקיים בשוק.
חברת Intovision, המתמחה בליווי יזמים וחברות משלב הרעיון ועד שלב המוצר המוגמר, ובפיתוח פטנטים ומוצרים חדשניים וייחודיים, מציגה במאמר זה את ששת השלבים בדרך לפיתוח מוצר – מן הרעיון ועד המוצר המוגמר הכוללים: ניתוח ואפיון, פיתוח קונספט, תכנון מפורט, בניית אב-טיפוס, תכנון ועיצוב המוצר הסופי וייצור.
לפני שניכנס לתהליך עצמו, אנחנו ממליצים לכם מאד לקרוא את המלצותינו לגבי פיתוח מוצר במאמר "10 הדיברות לתהליך פיתוח מוצר נכון", שכולל בתוכו מידע חיוני והכרחי לכל יזם באשר הוא. מידע שצברנו בחברה שלנו מזה 15 שנים ואיפשר לנו להביא פרויקטים רבים לכדי הצלחה.
ועכשיו לתכלס..
השלב הראשון בתהליך פיתוח פטנט משלב הרעיון הראשוני ועד לשלב המוצר המוגמר, הוא ניתוח ואפיון הפטנט ותנאי השוק הקיימים.
שלב זה כולל בין היתר:
מתוך המידע שנאסף בשלב הראשון, מפתחים קונספט עבור הרעיון.
שלב פיתוח הקונספט מציע למעשה כמה אפשרויות למימוש הרעיון, הנבדלות זו מזו מבחינת המנגנונים המכאניים, חומרי הגלם, הגישות הארגונומיות, קווי העיצוב והאסתטיקה, ממשקי המשתמש וכדומה.
בשלב פיתוח הקונספט מפתחים כמה קונספטים שונים עבור אותו הפטנט, מתוכם ייבחר הקונספט האופטימאלי, והוא יעבור לפיתוח מתקדם עד להשלמת בניית אב-הטיפוס.
עבור מוצרים הכוללים מנגנון מכאני/אלקטרו-מכאני נדרש לפתח קונספט הנדסי הבוחן את התכנות הטכנולוגיה של המוצר וקונספט ויזואלי-עיצובי הכולל את ממשקי המשתמש ואת ההיבטים האסתטיים של המוצר. עבור מוצר שאינו כולל מנגנון מכאני יפותח רק קונספט ויזואלי-עיצובי.
לאחר בחירת הקונפסט האופטימאלי, יוצרים פיתוח מפורט של הקונספט הנבחר, הכולל תכנון הנדסי מפורט של המנגנון ועיצוב מפורט של חלקי המוצר, ממשקי המשתמש, אסתטיקה וארגונומיה.
כל אחד מן האלמנטים במוצר מתוכנן בהתאם לטכנולוגיית הייצור המתאימה לו ונקבע לפרטיו, כולל סוגי חומרים, גדלים, פרופורציות, מפרט רכיבים סטנדרטיים וכדומה.
בתום שלב זה ניתן להגיש שרטוטים לרשם הפטנטים על מנת להפוך את הרעיון לפטנט מוגן וכן ניתן להציג הדמיות ממוחשבות של הקונספט הנבחר בפני משקיעים, בכדי לגייס הון להמשך תהליך פיתוח הפטנט.
מטרת האב-טיפוס היא ליצור המחשה שתהייה קרובה ככל שניתן למוצר הסופי שייצא מפס הייצור.
דגם האב-טיפוס מציג את ההיבטים השונים החשובים של המוצר- מגע, מראה, ארגונומיה, חיבור בין חלקים, פעולת מנגנון וכדומה.
על אב-הטיפוס נעשים סבבי ניסויים הבוחנים את ההיבטים השונים של המוצר ואת המערכת התפעולית שלו.
הבדיקה תכלול את כל רכיבי וחלקי המוצר, החיבורים, הפונקציונאליות והארגונומיה. בנוסף, יבוצעו בדיקות תקנים עבור מוצרים הנדרשים לעמוד בתקנים צבאיים, רפואיים, בטיחותיים וכדומה.
רגע לפני שרצים לייצור סדרתי, אנחנו צריכים להפוך את האבטיפוס הזה למשהו שניתן להשתמש בו.
להפוך את הרעיון שלכם למוצר שמדבר בצורה שיווקית עם קהל היעד.
למוצר שאפשר למכור.
אם עד עכשיו היינו בשלב "קונספטואלי" יותר, עוברים לשלב מעשי יותר:
יש עוד רשימה ארוכה של שאלות, אבל אלה בין העיקריות והבולטות שבהן.
בסוף התהליך הזה יש תיק מוצר מסודר שמאפשר להוציא לייצור סדרתי את המוצר הזה במפעל יעודי, או בדרכים אחרות הנבחרות על ידי היזם בהתאם ליכולותיו.
ישנם יזמים שמתכוננים לייצור במזרח הרחוק ומחפשים מפעלים מתאימים, ישנם יזמים שמקימים מפעל יעודי. כל אחד והדרך שלו.
מה שכן, עכשיו יש מוצר מוגמר ביד. הושלם במלואו תהליך המעבר מרעיון למוצר מוגמר!
לאחר שנקבע הדגם הסופי של המוצר, ומיוצר אב-טיפוס סופי, עוברים להכנת הפטנט לייצור סדרות קטנות או לייצור המוני, הכולל בניית טולינג המתאים למוצר כגון תבניות, שטנצים, מסיכות צביעה וכו' ולבניית סדר הייצור בפס ייצור.
לצורך כך יש להכין עבור הפטנט תיק ייצור המרכז את כל המידע והמפרטים הדרושים על מנת לייצר את המוצר.
תיק הייצור כולל:
שש אבני הדרך בתהליך הפיכת הפטנט מרעיון למוצר מוגמר מהווים ציר מנחה לפיו פועל היזם.
כל אחת מאבני הדרך מציגה פן נוסף של פיתוח הפטנט, מהשלב הראשוני בו מדובר ברעיון בלבד שיש לבחון אל מול תנאי השוק, הטכנולוגיות הקיימות וההיצע של המתחרים, דרך תהליך פיתוח הקונספט לרעיון ויצירת מודלים שונים המציגים גישות שונות אפשריות לפיתוח המוצר, ועד השלב בו נבנה אב-טיפוס סופי של הפטנט ומוגש עבורו תיק ייצור.
למרות שמדובר בציר ליניארי, חשוב לזכור שתהליך פיתוח המוצר הינו תהליך דינאמי וכי ישנם גורמים שונים המשפיעים על התהליך.
בניית תוכנית עסקית מפורטת, גיוס הון ראשוני למימון התהליך, ווידוא התכנות של קונספט המוצר ומעקב אחרי השינויים בשוק יאפשרו תהליך פיתוח אפקטיבי ויעיל יותר, אך חשוב גם לשמור על גמישות בתהליך ולעדכן ולשנות את תכנית פיתוח הפטנט בכל אחד מן השלבים, בהתאם לדרישות שעולות ולשינויים הנדרשים בזמן אמת.
עכשיו תורכם.
אחרי שהבנתם את אבני הדרך העיקריות תוכלו לבחור אם להתחיל בתהליך באופן עצמאי או להשתמש בשירותי חברת פיתוח מוצר כמו אינטוויז'ן.
זה הזמן שלכם להחליט איך להתקדם עם הפרויקט ולהביא את החלום שלכם לכדי מימוש.
RELATED ARTICLES
כתבות נוספים
החלק שלנו בתרומה למשבר הקורונה העולמי
במהלך חודש מרץ 2020 נכנסנו לימים מאד לא פשוטים. ימים …
פיתוח פטנטים – 6 השלבים בדרך להצלחה
בעולם היזמות והפטנטים של ימינו, אין זה מספיק להיות בעל רעיון מבריק. בשל התחרות הרבה הקיימת, האפשרויות הטכנולוגיות והדרישות של הצרכנים, יש חשיבות מרובה לא רק לחדשנות שברעיון אלא גם לאופן בו מתנהלים ומבוצעים השלבים בדרך, משלב פיתוח הרעיון ורישום הפטנט ועד פיתוחו למוצר מוגמר המוכן לשיווק.
עיצוב מוצר (עיצוב תעשייתי)
מה התחושה שעוברת בך מנגיעה בטלפון הנייד? או במגע עם הצד החיצוני של המקרר? איך המקרר נראה מבפנים? וכיצד כל אלו גם יחד משפיעים עליך?